اختیار معامله زعفران، چقدر جذاب است؟ فرصت ها و ریسک ها چیست؟

مروری بر تحولات قیمت اختیار معامله زعفران در 7 هفته اخیر
8 نمودار و 4 نکته درباره اختیار زعفران
خرید اختیار در قیمت های فعلی، در چه حالتی بسیار سودده است؟
بازار زعفران گرفتار یک دوگانه است. قیمت های بازار نقد، با وجود افت در تیرماه، هنوز به محدوده هفته سوم خرداد نرسیده است اما نرخ های بورسی (آتی و گواهی)، از ان نیز کمتر شده است. با این حال، رفتارهای هیجانی منتشرشده از روند نزولی نرخ ارز، چنان بر بازار سایه افکنده است که تحلیل پذیری بازار را به حداقل رسانده است. به طور کلی، مواقع بروز رفتارهای گله ای، سخت ترین شرایط برای تحلیل بازار است. برخی می گویند که بهتر است با موج ها همراه باشید. اما به نظر میرسد، رفتار منطقی تر، کمی صبر باشد تا بازار به منطق و تحلیل پذیری خود بازگردد و اثر رفتارهای گله ای کمتر شود. چرا که اصلا معلوم نیست با شروع حرکت شما در مسیر حرکت گله ای ( به سودای استفاده از جهت بازار) یک باره مسیر تغییر نکند. در این شرایط تا به خودتان بیایید و گرد و خاک ها بخوابد، احتمالا زیر دست و پا خواهید ماند. ضمن آنکه باید بدانیم اینگونه رفتارها، باعث قیمت سازی و تخریب روندها و نرخ های بازار هم می شود که می تواند موجب واردکردن ضرر به بسیاری از کشاورزان هم بشود و همراهی ما با انها، از نظر اخلاقی نیز، جای تامل دارد. البته، همین حرکت های گله ای و غیرمنطقی، همزمان فرصت های سرمایه گذاری مناسبی را هم فراهم می کند. چرا که قیمت ها را از میزان تعادلی خود خارج کرده و فرصتِ رشد مناسب بعد از افول هیجانات، را فراهم میکند. در این حالت اگر بتوانیم، با اصول مدیریت سرمایه، ریسک شرایط را کنترل کنیم 2 اتفاق خوب خواهد افتاد: 1- سود مناسبی خواهیم برد 2- افرادی که بدون مبنا و تحلیل در بازار معامله می کنند و روندهای غیرمنطقی می سازند متضرر شده و به مرور از بازار خارج خواهند شد تا در بلندمدت بازاری، منطقی، سازگار، کارا و مفید برای صنعت زعفران ایجاد شود. یکی از این فرصت ها، بازار اختیار است که در ادامه توضیح می دهیم. ضمنا درباره وضعیت بازار نقد، گواهی و آتی و وضعیت ریسک و بازدهی آنها نکاتی ارائه خواهیم کرد.
چند نکته مثبت مهم درباره اختیار
نمودارهای زیر را ببینید. اکثر قراردادهای اختیار معامله نسبت به ابتدای تیرماه به یک پنجم قیمت خود رسیده اند. مثلا c15 (اختیار خرید با قیمت اعمال 15 هزار تومان) از 1700 تومان به کمتر از 300 تومان رسیده است. c14 نیز وضعیت مشابهی دارد و از حدود 2500 تومان به کمتر از 500 تومان رسیده است. (همه مباحث درباره سررسید شهریور است، تیر به زودی سررسید می شود و ارزش بحث و بررسی ندارد اما نمودارها ارائه شده است).





نکته مهم دیگر این است که قیمت های فعلی، همان قیمت هایی است که در هفته سوم خرداد ثبت شد و برای همه کف قیمتی است و حتی در مواردی از آن زمان هم ارزانتر شده است.
نکته جذاب دیگر این است که در محدوده های پایین قیمتی در اختیار، اولا روند نزولی ضعیف تر است. چرا که قراردادها ارزش زمانی را از دست داده و در محدوده ارزش ذاتی خود معامله می شوند. لذا با اینرسی بیشتری افت می کنند. ثانیا قدرت اهرمی بالاتری دارند. ثالثا خرید اختیار، نیازی به وجه تضمین هم ندارد و معضلاتِ مارجین شدن و … را در پی نخواهد داشت. لذا به راحتی می توانید برنامه ریزی میان مدت داشته باشید.
نکته آخر اینکه، در صورتیکه چشم انداز بازار برای مرداد و اوایل شهریور را صعودی بدانیم، این قراردادها دوباره می توانند، اوج های قیمتی خود را ثبت کنند و بازدهی انتظاری مناسبی دارند.
چند نکته درباره ریسک خرید اختیار
البته طبیعتا اتخاذ هر موقعیتی در بازارهای مالی، ریسک هم دارد. در اینجا نیز باید به این موارد توجه کرد.
بدترین حالت این است که اولا بازار باز هم افت کند و ثانیا مسیر رشد میان مدتی تخریب شده و قیمت ها در همین محدوده بماند. البته احتمال وقوع ای سناریو زیاد نیست. حالت دیگر، عدم افت بیشتر اما ثبات در محدده فعلی است که باعث بازدهی صفر شود.
نکته دیگر این است که بازار اختیار، کم حجم است و نقدشوندگی بالا نیست. برای خرید در قیمت مناسب و فروش در قیمت مناسب باید صبور باشید. برای رفع این مشکل، نگاه میان مدتی لازم است.
ضمنا اختیار خریدهای C16، C15 و C14 به ترتیب بیشترین موقعیت های باز و بیشترین حجم معاملات را دارند و لذا استفاده از این ها بهتر است.
با این توضیحات، چنانچه فرض کنیم در بدترین حالت، قیمت اختیار 50 درصد دیگر افت کند و توان احیا هم نداشته باشد، و در سوی دیگر و در حالت معقول، دوباره رشد کند و به 4 برابر نرخ های فعلی برسید، نسبت ریسک به ریوارد انتظاری خرید، بسیار اندک است. اگرچه منطقی تر این است که با خرید پله ای، بخشی از ریسک افت بیشترِ احتمالی را دفع کنید.
(همه توضیحات درباره اختیار خرید بوده است. اختیار فروش بسیار کم حجم است و فعلا فروشِ اختیار فروش ارجحیت دارد که نیاز به وجه تضمین و … دارد و چشم انداز بازدهی بالایی هم ندارد)
درباره بازار گواهی و آتی چه کنیم؟
اگر کف نرخ ارز را 11.8 فرض کنیم، می توان در قیمت های فعلی، خرید پله ای را شروع کرد ( یا اگر شروع کرده اید ادامه دهید). ضمن آنکه احتمال بازگشت نرخ ارز، قبل از این مقدار هم وجود دارد. نکته دیگر این است که خواه ناخواه، حمایت بازار نقد از قیمت ها، بیشتر خواهد شد.
به طور کلی، رفتارهای هیجانی و گله ای، که باعث ایجاد چنین قیمت های نامعقولی می شوند، قابل تداوم نیستند و دیر یا زود، اصلاح می شوند. دلیل آن هم این است که شاخک های اهالی بازار فعال است و با دیدن نرخ های جذاب، پول ها را روانه خواهند کرد. رشد حجم معاملات در گواهی سپرده در معاملات دیروز، اولین نشانه از وقوع این پدیده است.